حکم خودکشی در اسلام
حکم خودکشی در اسلام
مسلما در زندگی هر انسانی،ناراحتی های ویا شکست هایی پیش می آید ،که دنیا را در چشم انسان تیره وتار می کند.در این حالت انسانها دو گونه اند .
عده ای از میان این همه مشکلات سر بلند بیرون می آیند وبا همه سختی ها با توکل بر خداوند شروع به زندگی دوباره می کنند،اما در مقابل عده دیگر هستند زیر این مشکلات کمر خم می کنند وبه انزوا کشیده ویا بدتر از آن دست به خودکشی می زنند.
اگر انسان به منطق اسلام آشنا با شد،در می یابد که مرگ انتهای راه نیست بلکه ابتدای راهی است بدون پایان .
پس خود کشی هیچ کمکی به انسان نمی کند ،علاوه بر اینکه هیچ مشکلی در دنیا آن قدر ارزش ندارد. از عشق ومال وپست مقام وغیره که انسان در برابر آن جان با ارزش خود را بگیرد .
از دیگاه اسلام مالک همه چیزاز جمله انسان خداوند است و اوست که حق تصرف در جهان و انسان را دارد.
آنجا که او رخصت و اجازه دهد مجاز و جایی که او اذن و اجازه ندهد غیر مجاز است. حکم خودکشی در اسلام حرام است و گناه کبیره بعد از شرک محسوب می شود.
صریح ترین و متقن ترین آیه ای که در زمینه خودکشی می تواند مورد استناد قرار گیرد، آیه بیست و نه سوره نساء می باشد که خداوند متعال می فرماید: (ولاتقتلوا انفسکم انالله کان بکم رحیما و من یفعل ذلک عدوانا و ظلما فسوف نصلیه نارا و کان ذلک علیالله یسیرا)
یعنی: خودتان را نکشید، همانا خداوند نسبت به شما مهربان است و هرکس از روی دشمنی و ستمگری چنین کاری کند پس او را به زودی در آتش دوزخ درآوریم و این کار برایخدا آسان است.
حدیث صحیح از پیامبر: فرمود: «مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِحَدیدَةٍ فَحَدیدَته فی یَده یُجاءُ بِها فی بَطْنِه فی نارِ جَهَنَّمَ خالِدا فیها مُخَلّدا أبدا، ومَنْ شَرِبَ سَمّا وَقَتَلَ نَفْسَهُ، فَسَمُّهُ فی یَدِهِ یَتَحَسّاهُ فی نارِ جَهَنَّمَ خالِدا فیها أبَدا، وَمَنَ تَرَدّی مِنْ جَبَلٍ، فَقَتَلَ نَفْسَهُ فهو یَتردّی فی نار جهنّم خالدا فیها مُخلّدا أبَدا».
کسی که بوسیله آهن خودکشی کند پس آهن پاره بدست که (قسمتی از آن) به شکمش فرو رفته آورده میشود، و وارد آتش جهنم میگردد. ودر آن بطور أبد و همیشگی خواهد سوخت، و کسی که با خوردن سمّ خودکشی کند، پس سمّ در دست به آتش جهنم انداخته میشود و در آن بطور دائم خواهد سوخت، و کسی که خود را با پرت کردن از کوه به قتل برساند، پس به آتش جهنم پرت میشود و در آن تا أبد خواهد ماند.
و نیزاز رسول اله (ص) که می فرماید: من قتل نفسا به شی فی الدنیا عذب به یوم القیامه.(متفق علیه) هر که خود را در دنیا به واسطه هر چیزی به قتل برساند و خودکشی کند با همان وسیله در روز قیامت تعذیب می گردد.
پیامبر اکرم" صلیاللهعلیه وآله" در روایت دیگری میفرماید: «مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِسَمٍّ، عُذِّبَ بِهِ». کسی که با خوردن سم خودکشی کند، با همان سمّ معذّب خواهد شد.
و نیز میفرماید: «مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِشَیءٍ أو ذبِحَ، ذَبَحَهُ اللّهُ بِهِ فی نارِ جَهَنَّمَ».کسی که با چیزی یا ذبح خود، خودکشی کند، خداوند بوسیله همان چیز او را در آتش جهنم ذبح خواهد کرد.
پس از آیات و روایات و نمونه ها نشان از شدت برخورد اسلام با این پدیده دارد پس هرگز به خودکشی را به عنوان یک راه حل نگاه نکنید اما حکم نماز خواندن بر شخصی که خودکشی کرده چیست؟
جمهور علما یا اکثر فقها از جمله ابوحنیفه و مالک و شافعه ای می گویند که بر روی شخصی که خودکشی نموده است نماز جنازه ادا گردد ولی امام یا حاکم و قاضی شهر برای زجر و توبیخ چنین عملی در آن نماز حاضر نمی شود و نماز افراد عادی می خوانند رسول اله (ص) :در زجر و توبیخ شخص منتحر یا کسی که خودکشی نموده است از ادای نماز جنازه بر روی وی خودداری کرده و نماز را بر او نخواند و هدف از عدم حضور، زجر و توبیخ بود تا مردم به چنین عملی اقدام نکنند.
چند توصیه برای عزیزانم:
1. 1- سعی کنید به طریق مختلف ایمان خود را پرورش وقوی کنید.
2. 2- اذکار صبح وشب را فراموش نکنی وآنرا بجا بیاورید.
3. 3- با افراد شاد وخوشبین وامیدوار مجالست داشته باشید واز روحیه آنها الهام بگیرید.
4. به شدت از منفی گرایی برخذر باشید وافکار را از خود دور کنید.
5. 4- با افراد متخصص ومشاور در این زمینه ارتباط داشته باشید.
ارزوی صحت وسلامتی برای همه شما از درگاه خداوند متعال خواستارم موفق وموید باشید.
وآخر دعوانا ان الحمدالله رب العالمین